Program

Symbioticon 2020

Hackathon plus

Theme days

As in previous years, Symbioticon 2020 goes beyond the pure hackathon format. We offer a comprehensive supporting program on the three core topics GREEN FINANCE, NEW WORK and ALL DIGITAL. In livestreams and online contributions we show keynotes, impulse lectures and enable virtual networking formats. Everyone who is registered on the platform has free access.

Program

Level 1 & 2 for contributers

9:00 AM | Duration: 30 mins.

Opening Symbioticon 2020

with Daniel Bröckerhoff, Sparkassen Präsident Helmut Schleweis & Bernd Wittkamp

https://youtu.be/X5bNrkOYUBU

Link to the Stream
9:30 AM | Duration: 30 mins.

Motivation Keynote

Christoph Sollich | The "Pitch Doktor"

Click to watch on Youtube

Link to the Stream
10:00 AM | Duration: 1 hour

Track Openings

It's a short briefing for the teams of each track on the challenges, expectations and procedures for level 1.

12:30 PM | Duration: 30 mins.

Tech Webinar Microsoft

Microsoft will provide teams and hackers with useful insights into the technologies they will make available as part of the competition.

https://symbioticon.de/en/stream

Link to the Stream
1:00 PM | Duration: 30 mins.

Tech Webinar AHOI

The colleagues from Starfinanz AHOI will give the teams and hackers useful insights into technologies and APIs that they will provide as part of the competition.

https://symbioticon.de/en/stream

Link to the Stream
1:30 PM | Duration: 30 mins.

Tech Webinar Your Pass

Your Pass will provide teams and hackers with useful insights into technologies that they will make available as part of the competition.

https://symbioticon.de/en/stream

Link to the Stream
6:00 PM | Duration: 2 hrs.

HACK A BINGO

The digital networking and games evening by and with the winners of the Symbioticon 2019. In addition to a lot of tips and excellent entertainment, great prizes await you. So don't be shy. Turn on stream. Drag bingo cards onto your smartphone and play along. Bingo - Cause you know it make sense

https://symbioticon.de/en/stream

Link to the Stream
11:00 PM | Duration: 23 hrs. 59 mins.

Working on Ideas

You have all day to work on your ideas ...

5:00 PM | Duration: 10 mins.

Videopitch upload

Each team must have uploaded a video pitch by 6 p.m. and posted the link in their own news feed.

2:00 PM | Duration: 30 mins.

Announcement of Jury Points Level 1

We will announce the results of the jury for level 1. You will find out whether your team made it to the next level. Opening Level 2

3:00 PM | Duration: 1 hour

MeetTheFI

Get to know Finanz Informatik not only as a company but also as an employer at the HR event MeetTheFI. On top you have the opportunity to submit anonymous questions in advance. To do so, simply enter the pin fi2020 on https://tedme.com/ and send in your questions. You can register for the event simply by sending an e-mail to meetthefi@f-i.de. The deadline for registration is 18.11.2020 at 20:00.

5:00 PM | Duration: 30 mins.

Videopitch upload

Each team must have uploaded a video pitch by 6 p.m. and posted the link in their own news feed.

2:00 PM | Duration: 30 mins.

ANNOUNCEMENT OF JURY POINTS FOR LEVEL 2

We will announce the results of the jury for level 2. You will find out whether your team has made it to the next level.

Green Day

Di 17.11.20

Climate change, sustainability, values and attitudes in the financial world are not the only topics on our GREEN FINANCE theme day on November 17. Throughout the event, we will continue to focus on ideas and innovations relating to these particularly relevant topics. Because at the Sparkassen Innovation Hub, we are always looking to the future. The future of the Sparkasse, the tech innovations of tomorrow, upcoming trends in the financial world.

The fight against climate change and the protection of the environment and biodiversity have long since become existential issues for young and future generations. So will it be all about doing the right thing in the financial world in the future? Is the purpose increasingly determining the goal, or is the change in values only taking place slowly because profits remain more important? Our speakers Luisa Neubauer and Sara Nuru, among others, offer strong opinions on this.

Program Green Day

9:00 AM | Duration: 30 mins.

Opening & Discussion "Greenday

Dr. Klaus Krummrich (Head of Science, Sparkassen History, Sustainability / DSGV) Martin Tobies (Managing Director Star Finanz)

9:30 AM | Duration: 30 mins.

How to solve the climate crisis on a systemic level

Climate activist, author, student | Luisa Neubauer #fridaysforfuture

https://youtu.be/vth0CY3_5k0

Link to the Stream
10:00 AM | Duration: 30 mins.

Building a more sustainable future, together!

Microsoft | Jörg Hambückers & Sebastian Friedrich (Worldwide Sustainability Community Chapter Lead Germany)

10:30 AM | Duration: 30 mins.

The energy supply goes public! What role do the Savings Banks want to play in a disruptively changed energy market?

Organization and sales expert in the energy industry | Ulrich Meyer

Link to the Stream
11:00 AM | Duration: 1 hour

Let's cook together - we raffle 100 lunch packages for live cooking - registration possible from 10.11. 10:00am

Rolling Taste | Moritz Crone-Rawe #founder

Link to the Stream
12:00 PM | Duration: 30 mins.

Speeddating "Green Startups"

Techquartier | Patrice Pogorelik #Projektmanager Innovation

Speeddating on Youtube: https://youtu.be/ZSnj_DtYi3c

Link to the Stream
12:30 PM | Duration: 30 mins.

Invest with sustainable Impact

Deka Investments| Ingo Speich Lead Sustainability and Corporate Governance

Keynote on Youtube: https://youtu.be/7sd8HJ97FNc

Link to the Stream
1:00 PM | Duration: 30 mins.

Enabling a self-determined life for Ethiopian women with microcredits

Sara Nuru | Entrepreneur, Model and Ambassador for fair trade (Photo Copyright: Robert Rieger)

Link to the Stream
1:30 PM | Duration: 30 mins.

When is a Sparkasse really sustainable?

imug consulting company for social-ecological innovations mbH | Dr. Ingo Schoenheit Managing Partner

Keynote on Youtube: https://youtu.be/HRiE8wo21gI

Link to the Stream
2:00 PM | Duration: 30 mins.

Banking for Everyday Climate Action

Doconomy | Helena Mueller (Co-Founderand Head of Åland Index Solution)

Keynote on Youtube: https://youtu.be/XlEBxMiDD4E

Link to the Stream
2:30 PM | Duration: 30 mins.

No time to lose: Making sustainability a reality

Accenture | Friederike Stradtmann (Managing Director, Accenture Strategy in the area of banks)

Vortrag im Video: https://youtu.be/ZgvOGQcZ0ao

Link to the Stream

New Work

Fr 20.11.20

At the NEW WORK theme day on November 20, we will show what is really relevant in this field. And also in the entire supporting program - as well as a vivid form of co-operation between Hackathon teams, Track partners and interacting spectators* inside - New Work methods become tangible.

Of course, the coronavirus pandemic was and is an accelerator for virtual socialising and digital collaboration at a distance. In the new work cosmos, home office and tools such as slack, teams or zoom have long been standard. And our speaker Ibrahim Evsan shows that New Work does not work without New Leadership.

Program New Work

9:00 AM | Duration: 30 mins.

Changing values in next normal

Trendbüro | Peter Wippermann Video: https://youtu.be/3w-tV4E-l_o

Link to the Stream
9:30 AM | Duration: 30 mins.

The conventional career system has had its day. A new way using the example of real estate in times of digitalization

Officeflucht | Bastian Barami (Founder & Innovator) Video: https://youtu.be/RT9qCsVU-Pk

Link to the Stream
10:00 AM | Duration: 30 mins.

Work.Lead.Space – A Co-Creation journey to #PreferredFuture

Accenture | Shirley Sheffer (Managing Director, Head of Financial Services Talent & Organization) Video: https://youtu.be/LK9lsHE1sEY

Link to the Stream
10:30 AM | Duration: 30 mins.

About the sense and nonsense of New Work - what we can really do to change work

MOWOMIND | Anna and Nils Schnell (International New Work Experts) #managing director

Video: https://youtu.be/IzGRK8T0Mkw

Link to the Stream
12:00 PM | Duration: 30 mins.

New Work, New Normal – New Culture!

Microsoft | Magdalena Rogl (Head of Digital Channels) Video: https://youtu.be/fGqYhJs8v2s

Link to the Stream
12:30 PM | Duration: 30 mins.

New Leadership - A strong I in a strong WE. Strong me. One we.

Ibrahim Evsan | Experte für Digitalisierung

Link to the Stream
1:00 PM | Duration: 30 mins.

Progress is more important than plan - Easier said than done

id-fabrik | Thomas Kempf

Link to the Stream
1:30 PM | Duration: 30 mins.

STREAMING IST MEHR. GEMEINSAM IM WOHNZIMMER DER WALL STREET.

Freelance journalist | Markus Koch

Link to the Stream

All Digital

Mi 25.11.20

The supporting program of Symbioticon 2020 will conclude on November 25th with a theme day focusing on ALL DIGITAL. We see particular relevance in this broad field, where individual topics will be tested for their current innovative power beyond their use as buzzwords. Be it in the area of Open Banking or the use of Artificial Intelligence.

Christoph Gum provides a suitable classification for the latter. In the other slots, we let people who really know what they're talking about explain where hopes in the buzzword fields are justified and where the hype still needs to be viewed with caution.

Program All Digital

#Gam
echan
ger
Symbioticon
2020

Symbioticon is the saving banks finance groups annual hackathon organised by the Sparkassen Innovation Hub (S-Hub). In recent years, the concept has already gone far beyond a pure developer competition. The fusion of Hackathon, conference and networking event brought together different interest groups. The teams created trend-setting product ideas for the Sparkasse of tomorrow - the best won highly remunerated prizes.

Star Finanz-Software
Entwicklung und Vertriebs GmbH

Grüner Deich 15
20097 Hamburg

+49 40 23728-0

hello@symbioticon.de
sparkassen-hub.com